Saturday, December 25, 2010

Tips Membeli belah secara berhemah.

Oh..macam tak sesuai je kiranya aku nak bg tips diatas memndgkan ak takdelah berhemah sgt.Mungkin itu terdetik dlm hati para pembaca. Oh anda semua silap yg amat memndgkan kalau korg folow cr ni InsyaAllah dpt beli barang bermutu dgn duit kurang melayang.

Dgn Tagline yg ak rasa sape yg rapat dgn ak dah tahu= "Biar nangis sebab beli, jgn nangis sebab tak beli"
Oh perit sgguh bila balik dr shopping spree pastu dok bermonolog dalaman " apesal ak tak bli beg tu td.apesal ak tak bli bj tu tadi, lpas ni msti tak dpt dah bli murah centu" . Perit kan perasaan tu. Sbab tu la ak came out ngan taggline ni. Dah memg kene sgt la ngan para gegurlz di luar sana.:P

Ok, truskan dgn tips2 tersebut.

1) Tlglah sabar menunggu Sale ujung tahun, sale christmas, sale hari raya dsbgainya. Sebab masa ni lah korang dpt tgok barang mahal2 asalnye trus jadi murah amat. Wow tebeliak mata u! ala.bukan susah pun nak tggu sbab byk doh sale sebenanya.

2) Sebelum sale bermula aim dl barang apa u olls nak. Macam ak, ak tlis sesiap ak nak apa on coming sale.Ok, nak dress dua helai, jeans 2 helai, blusher bla2..tlis skali aim harga yg u olls nak. Katakn ok 
- Dress (paling mahal Rm 50 sehelai). - Jeans (Pling mahal leh ambil Rm 80) haa centu ah. So korang tak terlari budget and dapat semua brg yg u olls aim tu. P/s- Jgn tpu dr sdr. Beli ikot budget dan kemampuan.

3) Sebelum pergi sale. Pastikan perut korang dah terisi dl, kalau tak nnt tend utk pg makan masa kat shopping mall- ini dah menmbahkan expense kan? tambahan pula foods yg ada kat mall biasanya fast foods yg tak elok utk kesihatan dan menmbahkan lemak mcm pizza,mcd etc.

4) Bawa duit ikot budget, bawa lebih Rm 50-Rm 100 shj sbgai duit cover2 kot jadi pape. Tinggalkan credit cards, debit cards or watsoever kat uma, Klau tak nnt ter keluar plak duit dr bank or terguna credit card pastu garu2 pale pk cane ak byr kan? so taknak jadi pape tggalkan.

5) Kadang2 barang yg dijual less 50%, 70% ke apa ke kadang ada kerosakan sket. So, berhati2 lah. Nnti rugi duit korang pulak. Spend masa sikit utk cari yg terbaik.- Biar lambat asal hepi is it??

6) Aku sgt suka beli mekap . Sgt!. so aku bg tips sket utk bli bahan mekap yg murah, tahan lama dan setakat ni tak menyebabkan kerengsaan kulit. 

Jenama ak suka ELIANTO- Ini affordable sgtt and byk choices. elianto selalu jugak sale. So takyah bli masa tak sale. Sbab beza prices dia amat besar. Mekap best kat elianto ialah- Wterproof mascara, lipstick(refill)- jimt habis sebb kadg2 harga Rm 3 je kalau ms sale, and blusher. 

Kalau utk eyeliner ak paling suka Avon. Masa sale harga Rm 10 kalau harga biasa i think around Rm 15 upwards, Secret pun ok= Rm 18.90. Dua jenis eyeliner ni je tak comot if ak pakai.lain hampeh. Macam Sikygirl,maybelline atau revlon skalipun. Hampeh.(utk akula) aha!.ak kuat peluh LOL.

Utk foundation- adalah dinasihatkan utk beli BB cream dr ETUDE HOUSE sebab ak dah try bnyk foundation. ni lah yg paling smooth. Ni mahal sket. Range harga Rm48 upwards. Korang pilihlah apa BB cream mana sesuai. Tp yg sewonotnya tahan 3-4 bulan penggunaan. Ramai org tanya bb cream apa ak guna, kat mana beli apa semua. Ni lah dia BB cream yg i,ve been using selama ini and memg best. Boleh dpat kan Sunway Pyramid , Times Square, mana2 lg shopping mall ada kot tp kat bukit raja tade.

Ni lah exactly rupa bentuk BB cream yg ak guna tu. Hrganya kalau tak silap RM 48-RM 50
++ kot. Tak ingat sbab lm tak bli.

itu je kot tips boleh kongsi. Ni lah act cara ak shopping all this while. Ak memg suka shopping tp ikot kemampuan dan rasa berguna benda ak bli tu tp ak memg suka beli banyakkk benda, Pompuan kan??ehehe



Anith;P

21 comments:

  1. thanks for those yg tanda2 interesting,funy, cool semua ni. i dont know sape.but thanx cos viewing;)

    ReplyDelete
  2. blilah budak tecikk!! best kott!!

    ReplyDelete
  3. omg interesting.lg2 bb cream etude house!i like!well 5 stars 4 this entry bebeh!muax

    ReplyDelete
  4. haha nice tag line ;)
    murah yek elianto? t i nk tryla.
    tapi i takot makeup2 yg ley wt skin lagi worse.

    ReplyDelete
  5. masshie: tu lah.kene tgok ur skin sesuai ke tak dgn elianto tu. tp slama kt guna best je;).yup.dia amat2 murah:)

    nud: thanks sayangg! ramai org suka pasal bb cream tu.eheks.we care, we share lah kan heheh

    ReplyDelete
  6. belanja dgn berhemah la, mahalnya bb cream. bb cream yg kite pakai pon maybelline tu rm22

    ReplyDelete
  7. bb cream!!
    nak sgt beli
    p duet plak slalu lari je
    xsempt nak kejar
    ^_^

    ReplyDelete
  8. tq cik Akish!!!

    dayah: haah,bb cream maybelline 22 tp kecil je.yg ni besar tau.tahan 4-5 bulan:)

    hana honey: takpe sis,nnt boleh bli kan:) worth it tau

    ReplyDelete
  9. wah..best entry ni..=)

    mahallnya bb cream ni..
    nak beli yg maybelline py pon pk 20x..
    hehehe..=)

    ReplyDelete
  10. cik yan.mahal sket lah tp tahan 4-5 bulan tau ;) tak payah sapu banyak pun dah licin muka.lagi2 kulit halus cam cik yan:)

    ReplyDelete
  11. Owh wow! this is useful. Thank you cik anith! :)

    ReplyDelete
  12. mhl nya bb cream anith..menagis nak beli hehehe T_T

    ReplyDelete
  13. cik suheela tomel: aha.tahan lama syg.pcayalah.dia besar tau.

    cik shasha; thanks bebeh:)

    ReplyDelete
  14. elianto mmg best sbb murah! suke eyeshadow ngan lipgloss die sgt best! ok byk nye best hahaa~
    i sweat a lot too so mmg sgt setuju eyeliner secret xcomot.avon pon penah cube kawan punye, ok lah. skrang pakai maybeline, adeh asek kne betolkan makeup je T_T

    ReplyDelete
  15. whoda. best kan elianto!!!.maybelline pun i ah pnah try.aiseh. comot je...secret besttt!!!!

    ReplyDelete
  16. totally! tapi tu lah kena spend sikit for secret huhu~ and susah la nak cari secret products T_T

    ReplyDelete
  17. haah.tp babe, yg avon tu murah n best jugak.lagi pun secret skang dah takde auto eyeliner tu lahh;(

    ReplyDelete
  18. aimi razman: blilah dear. girls should hv one!!!

    ReplyDelete

komen2 orang baik2;)!